Mielenterveys palveluja ajettu alas

 Kuulin avohoidosta ikävän uutiset.Psykiatrinen avohoito on lopettanut kaikki kuvaryhmät ja muutkin ryhmämuotoiset terapiat kuntoutujille.Vastaus oli vaan että yritetään saada asiakkaat sinne kolmannen sektorin palveluihin.No,nekin ovat ihan hyviä mutta ei niissä ole ammatti terapeutteja työssä-

Kolmannen sektorin palveluissa on vertaisia ja kokemusasiantuntijoita usein vapaaehtoistyössä.

Kolmannen sektorin palveluissa toki löytyy hyviä luovia ryhmiä,mutta vastaako ne taideterapiaa?

Siellä ei ole taideterapeutteja vetämässä ryhmiä.

Minä mietin tätä miksi avohoidosta leikataan,ja miten sitten valtio tukisi niitä vertaisia ja kokemusasiantuntijoita jotka tekevät pienellä palkalla tai ilmaiseksi töitä?

Ei ole myöskään oikeen että terapiaa leikataan ja potilaat joutuvat hoitamaan toisiaan sitten ilmaiseksi.

En tiedä mitä on käynyt terapia takuu hankkeelle,mutta käsittääkseni kaikki eivät siitä kuitenkaan hyötyisi.

Jos on sairaseläkkeellä ei voi esim hakea terapiaa.Silti moni joka sairastaa joatin mielenterveyshäiriötä voisi tarvita terapiaa oman terveyden ja toimintakyvyn tähden.Käypähoitosuosituksissa jo lukee että skitsofreniaan auttaa lääkehoito ja terapia,silti skitsot ei aina terapiaa saa.

Tähän oli ennen ratkaisuna ne avohoidon ryhmämuotoiset terapiat mutta nyt niitäkään ei enää ole.

En tiedä mihin tämä johtaa,Vertaistukiyhdistyksissä voi saada tukihenkilön tapaamisia,käydä eri ryhmissä,jutella ehkä kokemusasiantuntijan kanssa mutta en silti vertaisi sitä terapian hyötyihin.

Tämä asia ei varmaan ikinä tule muuttumaan.Katsotaan että terapiaa saavat vaan nuoret ja työkykyiset.Ja sitten myös hyväkuntoiset sellaiset.Vaikka eläkeläinenkin voisi palata työhön,silti eläkeläiset eivät saa meidän systeemissä terapiaa.Minä en koskaan saanut muuta kun niitä ryhmiä.

Avohoidossa sairaanhoitajan kanssa juttelu ei ole terapiaa eikä erityisen semmoista mitä tarvisi pitkän aikaa.Hoitaja lähinnä kyselee kuulumisia ja ajat ovat lyhyitä.

Toivoisin että näitä ryhmiä järjestettäisiin taas avohoidossa.Itse olen saanut avun tanssiryhmästä mikä oli taideterapiaa ja kuvaryhmästä mikä oli taideterapiaa ja niitä veti terapeutit.

Kolmannen sektorin paikat pitäisi saada jotain tukea myös tulevaisuudessa mielestäni enemmän jos ajatellaan että kaikki ilmaiseksi auttaa toisiaan on se vähän outoa.

Politikkoja kiinnostaa enemmän asioiden ennaltaehkäisy,mutta he eivät ehkä ymmärrä että kaikkia sairauksia ei voi ennalta ehkäistä.Elämän kriisejäkin on vaikea ennalta ehkäistä.Kun ongelma tulee sitä pitäisi hoitaa.


Saara Sutinen Kokemusasiantuntija,taiteilija

Kommentit